Uutiset 12.12.2019

Kerrostalon linjasaneeraus vaatii hyvää tiedottamista

Oikea-aikainen tiedottaminen ja aikataulussa pysyminen varmistavat, että asukkaat ovat tyytyväisiä saneerausurakkaan.

Kerrostalon linjasaneeraus on aina iso urakka, jonka onnistuminen edellyttää hyvää yhteistyötä urakoitsijan, taloyhtiön ja asukkaiden välillä. Raahessa sijaitsevat Härkäkulma ja Ajajan Salpa ovat 60- ja 70-luvulla rakennettuja kerrostaloja, joiden linjasaneeraus on juuri valmistunut.

 

- Pääsyynä saneeraukseen olivat ikääntyneet putkistot, mutta pienemmät vesivahingot molemmissa rakennuksissa jouduttivat saneeraussuunnitelmien eteenpäin viemistä, kiinteistöjen isännöitsijä Juha Silvola kertoo.

 

Silvola työskentelee OP Koti Raahe Oy:ssä, joka vastaa kerrostalojen isännöintitoiminnasta. Linjasaneerauksen toteutukseen taloyhtiön hallitus valitsi tarjouskilpailun perusteella Oulaisten LVI:n, jonka kanssa yhteistyö sujui Silvolan mukaan hyvin.

 

- Oulaisten LVI:n työntekijät ovat tulleet erittäin hyvin asukkaiden kanssa toimeen ja se on kaikista tärkeintä. Ainut kehityslistalle laitettava asia voisi olla tavoitettavuus esimerkiksi lomien aikaan, kun pitää saada työntekijät nopeasti kiinni. Loppupeleissä kaikki on kuitenkin hoitunut hyvin, Silvola summaa.

 

Isännöitsijän konsulttina toiminut Alpo Simuna jatkaa, että asukkaat ovat olleet urakan onnistumiseen tyytyväisiä ja etenkin vesikatkoista tiedottaminen on onnistunut.

 

- Oikea-aikainen tiedottaminen ja aikataulussa pysyminen ovat linjasaneerauksissa erittäin tärkeitä asioita, koska asukkaiden elämään halutaan aiheuttaa mahdollisimman vähän haittaa. Asukkaat ovat olleet tyytyväisiä, eikä ole tullut mitään savunkatkuisia viestejä saneerauksen aikana, Simuna toteaa.

 

Oulaisten LVI:n asentaja työssään

 

Viimeisiä viimeistelyjä saneerauskohteessa.

 

Simuna työskentelee Raahen Konsultit Oy:ssä. Härkäkulman ja Ajajan Salvan kerrostalojen saneerauksessa hänen tehtävänään on ollut toimia rakennustyön valvoja sekä yhdyshenkilönä asukkaiden ja taloyhtiön välillä. Kerrostalon saneerausurakka koskettaa monen ihmisen rakasta kotia, joten pintaan tulee aina myös huolia urakan vaikutuksesta omaan elämään.

 

- Asukkaiden huolia on tärkeää kuunnella ja näissä saneerauksissa etenkin vesikalusteet puhuttavat, koska kalusteita on hankittu itsekin. Myös autopaikkojen hetkellinen poistuminen käytöstä on aina harmillinen asia, mutta muuten urakka näissä taloissa on sujunut moitteettomasti, Simuna sanoo.

 

 

Viimeistelyjä vaille valmista

Härkäkulmassa on tehty laajempi saneeraus, joka sisälsi viemäreiden sukittamisen, käyttövesilinjastojen uusimisen, lämminvesijärjestelmän eli patteritermostaattien uusimisen sekä lämpölinjojen huuhtelun.

 

Härkäkulman saneeraus valmistui marraskuussa. Kiinteistössä on 10 liikehuoneistoa, 29 asuntoa ja tällä hetkellä 36 asukasta. Talossa on vielä pari alkuperäistä asukasta, jotka ovat asuneet talossa sen rakentamisvuodesta 1963 lähtien. Aikataulu venyi hieman suunnitellusta, mutta ei merkittävästi.

 

- Loka-marraskuun vaihteessa Härkäkulmassa tehtiin vielä runkolinjojen lämmöneristyksiä, mutta asunnot olivat käytössä jo useamman viikon ennen sitä, Simuna kertoo.

 

Ajajan Salvan saneeraus aloitettiin marraskuussa 2018 ja urakka valmistui maaliskuun lopussa.

 

- Pyhien aikana pidettiin kunnon joulutauko, ettei asukkaiden tarvinnut katsella jouluna työmiehiä kodissaan. Näin meilläkään ei ollut joulukoristeet työskentelyn tiellä, Simuna kertoo aikataulusta.

 

Kerrostalon saneeraus ei ollut yhtä laaja kuin Härkäkulman urakka, sillä tehtävänä oli vain käyttövesilinjaston uusiminen ja kahden rakennuksen välisen kanaalin tekeminen kaukolämpöä varten.

 

Siisti lopputulos Oulaisten LVI:n saneerauskohteessa

Siisti saneerauksen lopputulos.

 

Ajajan Salvassa on kahdessa rakennuksessa 55 huoneistoa, joista neljäsosa on yksiöitä. Moni asunnoista on sijoitusasuntoja ja rakennuksessa onkin paljon yhden hengen talouksia ja opiskelijoita vuokralaisia. Asukkaita on tällä hetkellä 65.

 

- Ajajansalvan saneerauksessa meni kaikki oikein hyvin, Silvola summaa.

 

 

Monessa savotassa onnistuttu yhdessä

Isännöitsijän konsulttina toiminut Alpo Simuna kertoo, että on tehnyt yhteystyötä Oulaisten LVI:n kanssa jo useita vuosia.

 

- Monta savottaa ollaan tehty jo yhdessä ja olen ollut Oulaisten LVI:n toimintaan hyvin tyytyväinen. Porukka on ammattitaitoista ja kun homma aloitetaan, se tehdään loppuun asti, eikä välillä hypätä muissa paikoissa.

 

Simunan mukaan onkin tärkeää, että työmaalla pysyvät samat työntekijät urakan alusta loppuun.

 

- Silloin mukana pysyy parhaiten tieto työmaan tapahtumista.

 

Mikään työ tai urakka ei suju täydellisesti, joten mitä Simuna laittaisi Oulaisten LVI:n kehityslistalle?

 

- Suojausten tärkeydestä ja niiden huolellisesta tekemisestä on hyvä virkistää muistia ainakin kerran joka urakan aikana. Viemärin sukittaja ja ruiskuvalujen tekijä Newliner näytti tässä loistavasti mallia suojaamalla seinät jopa metrin korkeuteen.

 

Oulaisten LVI tekee muutamia saneerauskohteita vuosittain. Kohteet vaihtelevat kerrostaloista rivitaloihin, mutta mukaan mahtuu myös omakotitaloja ja toimitiloja.

 

 

Oulaisten LVI kiittää projektiin osallistuneita hyvästä yhteistyöstä:

As Oy Raahen Ajajansalvan ja As Oy Raahen Härkäkulman asukkaat

OP Koti Raahe Oy

Raahen Konsultit Oy

 

 

Artikkelin kuvat on ottanut Tuuli Nikki